Picanha

Picanha door Patrick Jansen

Afgelopen week een mooi stuk picanha (ook wel staartstuk genoemd) uit de premium range bij Vlees en Vega besteld.

De eerste indruk was een prachtig stuk vlees met een mooie vetkap, die zorgt voor ongeëvenaarde smaak!

Nu zijn er vele manieren op deze picanha te kruiden/bereiden en doe vooral wat het beste bij jou past.

Ik zal jullie meenemen in mijn bereiding en hoop jullie hiermee opgang te helpen.

Tip: Laat de picanha rustig op kamertemperatuur komen voor je met het vlees gaat werken.

Als eerste dep ik het vlees droog en snij het schoon van zilvervlies, wat bij deze picanha nauwelijks aanwezig was.

Vervolgens snij ik een ruitvorm in de vetkap. Let hierbij wel op dat je niet in het vlees snijd!

Nu strooi ik het rondom in met grof zeezout. Klop het een beetje aan en schud het teveel aan zout eraf.

Intussen steek ik mijn Kamado aan en laat deze oplopen tot circa 200 graden. Nu brand mijn rooster mooi schoon en heb ik de hitte om de vetkap aan te bakken.

Ik leg nu de picanha met de vetkant enkele seconden op het gietijzeren rooster direct boven de kolen,

zodat het vet wat aanbakt en smeuïg wordt.

Nu haal ik het vlees even van het rooster zodat ik mijn kamado om kan bouwen.

Ik plaats mijn rookbox met eikenhoutsnippers op de kolen en plaats het hitteschild om indirect te garen.

Nu leg ik de picanha met de vleeskant op het rooster en steek de probe in het midden van het vlees. Ik stel de kerntemperatuur in op 45 graden. Door het roken zakt de temperatuur in de Kamado wat. De temperatuur van de Kamado wil ik rond de 120 graden houden. Afhankelijk van de dikte van het vlees zal dit circa 1 tot 1,5 uur duren. Zodra de kerntemperatuur van 45 graden is bereikt haal ik de picanha van de Kamado. Nu bouw ik hem weer om naar directe garing en stook deze op naar circa 250 graden. Zo heeft het vlees even tijd om te rusten. Als de 250 graden is bereikt, grill ik het vlees rondom kort af. Eerst op de vetkant, zodat er wat vuur ontstaat. De kerntemperatuur zal dan oplopen tot zo’n 54 graden. Wat mij betreft de perfecte garing voor dit geweldige stuk vlees.

Serveer dit met heerlijke chimichurri en smullen maar!

Eetsmakelijk,

Patrick

 

Koop deze overheerlijke picanha nu hier

Laat een reactie achter

Winkelwagen
De waardering van www.vleesenvega.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 118 reviews.
Scroll naar boven